Mathias Verbustel: Het gaat verder dan camera’s en combi’s

Mathias Verbustel is 20 jaar. Hij studeert geschiedenis en is evenementenverantwoordelijke bij Jong VLD Dendermonde. Volgens hem moet het probleem bij de bron aangepakt worden. 

Dat Dendermonde een vrij dode stad is voor de jeugd, werd onlangs door de vechtpartijen door een kleine groep van jongeren aan het station nog maar eens bewezen. Deze jongeren hangen er rond, omdat ze geen ander alternatief hebben (buiten de cafés dan) om zich mee bezig te houden of omdat ze de weg naar vrijetijdsbestedingen niet vinden. Het is een gekende ontmoetingsplek waar ook onvermijdelijk amokmakers naartoe gaan, wat jammer is voor zij die het goed menen en hierdoor misschien zelfs afgeschrikt worden.

Camera’s en eventueel politiepatrouilles zouden een oplossing kunnen zijn, maar dit pakt de bron van het probleem niet aan. Het zal wel afschrikken en soelaas bieden, maar het is niet voldoende. Een betere, aanvullende oplossing zou zijn om deze jongeren meer vrijetijdsbestedingen aan te bieden en om de reeds bestaande mogelijkheden te promoten zodat ze zich vrijblijvend kunnen bezighouden met iets waar ze zin in hebben.

Om de levenskwaliteit van de jeugd en van de buurtbewoners te verhogen, lijkt inzetten op verschillende vrijetijdsbestedingen voor deze jongeren een oplossing. Hoe men dit invult, blijft voer tot nadenken.