Maarten De Boeck: Maak van het Kerkplein een leuk centrum voor scholieren!

Er is de laatste tijd heel wat ophef over de fietsenchaos aan het Onze-Lieve-Vrouwkerkplein. Terecht, want het geeft een slordige en vuile indruk. In een interview verzekerde de bevoegde schepen van mobiliteit om snel met een oplossing te komen en daarbovenop te bekijken of de omgeving wat verfraaiing kan gebruiken.

Het is goed dat er naar oplossingen wordt gezocht, maar het Onze-Lieve-Vrouwkerkplein heeft heel wat meer nodig dan wat fietsenrekken en heraanleggen van de voetpaden. Het plein is hét scholencentrum van de meeste middelbare scholen in Dendermonde en moet bijgevolg als zodanig ingevuld worden. Het moet een locatie worden waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en creativiteit en ambitie gestimuleerd worden. 

Heel concreet; onderaan zie je een schets van hoe de locatie heringericht kan worden:

  • De lus rond de kerk verdwijnt en maakt plaats voor een groot plein. De omgeving rond de schoolpoort wordt op die manier ook een pak veiliger en de kerk komt – als cultureel gebouw – meer tot haar recht.
  • Aan de rand worden zoveel mogelijk parkeerplaatsen behouden en van het plein gescheiden door bomen en struiken.
  • In het midden van het plein worden banken en andere faciliteiten geplaatst. Ontmoeting staat hier centraal.